Select Page

Η παρουσίαση της ανανεωμένης έκδοσης του περιοδικού πολιτισμού και τέχνης “Αντίποδες” του Συνδέσμου μας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Νοεμβρίου σε ειδική εκδήλωση στην Παναρκαδική Ενωση Μελβούρνης, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού του Συνδέσμου.

Πρόκειται για την 61η έκδοση του περιοδικού “Αντίποδες” το οποίο κυκλοφορεί για 42 συνεχή χρόνια (1974-2015) και είναι το μακροβιότερο σήμερα λογοτεχνικό και πολιτιστικό περιοδικό στην Αυστραλία.

Η νέα και ανανεωμένη δίγλωσση έκδοση του περιοδικού είναι αφιερωμένη στον πανεπιστημιακό Δρα Θανάση Σπηλιά για την διακεκριμένη και μακρόχρονη προσφορά του στις Ελληνικές Σπουδές και τον Ελληνικό πολιτισμό στην Αυστραλία, καθώς και στον αείμνηστο λογοτέχνη και πανεπιστημιακό Δρα Αριστείδη Παραδείση.

maglaunch11

Παρόντες στην κατάμεστη από φίλους των ελληνικών γραμμάτων αίθουσα εκδηλώσεων του Παναρκαδικού Συλλόγου Μελβούρνης και Βικτωρίας «Ο Κολοκοτρώνης», ήταν μεταξύ άλλων ο τιμώμενος Δρ Θανάσης Σπηλιάς με τα μέλη της οικογένειάς του και ο Δικαστής Αιμίλιος Κύρου, καθώς και ο χορηγός και υποστηρικτής του περιοδικού και του Συνδέσμου κ. Νίκος Ανδριανάκος, ιδιοκτήτης της εταιρείας Milemaker Petroleum.

Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Καίτη Αλεξοπούλου αφού καλωσόρισε το κοινό, αναφέρθηκε στην ιστορία του περιοδικού λέγοντας ότι εκδίδεται επί 42 συναπτά έτη και ότι “η ιστορική διαδρομή του δικαιώνεται από τον χρόνο ως ένα βασικό βήμα του Ελληνισμού της Αυστραλίας”.

“Στα χρόνια αυτά της κυκλοφορίας του οι Αντίποδες όχι μόνο διατηρούν τους στόχους που είχαν θέσει το 1974, αλλά και τους έχουν διευρύνει εν όψει των καινούργιων αναγκών της ομογένειας στο χώρο των γραμμάτων και των καλών τεχνών, αλλά και των δημογραφικών αλλαγών, για να είναι το περιοδικό προσιτό, αλλά και να ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα της εκάστοτε γενιάς. Η διατήριση και ο σεβασμός στην ποιότητα και την διαχρονικότητα της ύλης του, του προσδίδουν μιά ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα περιοδικά του είδους του στην οικουμενικότητα του Ελληνισμού, “είπε.

“Την ποιότητά του επίσης επιβεβαιώνουν και οι συγχαρητήριες επιστολές που λαβαίνουμε συχνά από διάφορους αναγνώστες, λογοτέχνες και μέλη, που αναφέρονται στην ποιότητα και στο βαθμό επιτυχίας του. Είμαστε ευχαριστημένοι που το περιοδικό με τα χρόνια έγινε δίγλωσσο και πολλοί της δεύτερης και τρίτης γενιάς ενώ γράφουν στην Αγγλική γλώσσα τα λογοτεχνικά τους κείμενα συμπεριλαμβάνουν Ελληνικά ήθη και έθιμα και γενικά εκφράζουν χαρακτηριστικά της Ελληνικής σκέψης και δείγματα Ελληνικού πολιτισμού. ”

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι το περιοδικό στην κάθε έκδοσή του τιμά και ένα πρόσωπο που ασχολείται έμπρακτα με την υποστήριξη και διάδοση του πολιτισμού και της λογοτεχνίας μας στην Αυστραλία.

Το περιοδικό φέτος είναι αφιερωμένο στον Πανεπιστημιακό Δρ Θανάση Σπηλιά για την διακεκριμένη και μακρόχρονη προσφορά του στις Ελληνικές Σπουδές και τον Ελληνικό πολιτισμό στην Αυστραλία.

“Ο Δρ Σπηλιάς έχει για πολλά χρόνια συμβάλλει στην πρόοδο του ΕΑΠΣ συμμετέχοντας ενεργά με ενθουσιασμό στις διάφορες πρωτοβουλίες του Συνδέσμου μας,” είπε προσθέτοντας ότι “επίσης το περιοδικό μας έχει αφιερωθεί και στον αείμνηστο λογοτέχνη και Πανεπιστημιακό Δρα Αριστείδη Παραδείση προς μνήμην του για τα δέκα χρόνια του θανάτου του. Ο Δρ Παραδείσης συνέβαλε στην ποιότητα του περιοδικού μας με τις συχνές λογοτεχνικές συμμετοχές του που θα μείνουν αξέχαστες σε πολλούς. Ευχαριστούμε όλους εκείνους που υπέβαλαν την πνευματική τους δημιουργία να συμπεριληφθή σε αυτή την έκδοση των Αντιπόδων.”

Το εξώφυλλο του περιοδικού φέτος κοσμείται από το θαυμάσιο έργο της καλλιτέχνιδας, Anne Sampsonidis-Warren, η οποία πήρε μέρος στην φετινή Έκθεση Τέχνης “Αντιποδεαν Παλεττε 2015” που οργάνωσε ο Σύνδεσμος για πέμπτη χρονιά με μεγάλη επιτυχία στο Steps Gallery.

H κ. Αλεξοπούλου ευχαρίστησε τον Δρ Χρήστο Φίφη για την προθυμία του να παρουσιάση το φετεινό περιδιοκό στο οποίο και ο ίδιος έχει συμβάλει με διάφορα ενδιαφέροντα άρθρα.

Ευχαρίστησε επίσης τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού, καθώς και τον κ. Κυριάκο Αμανατίδη, Συντονιστή της φετινής Συντακτικής Επιτροπής, ο οποίος διέθεσε πολύτιμο χρόνο και εργάστηκε επισταμένα, για πολύ διάστημα για να εξασφαλισθεί η ποιότητα της ύλης. Επίσης ευχαρίστησε και την κ. Ντίνα Αμανατίδου που βοήθησε να διορθωθούν τα διάφορα υποβληθέντα κείμενα.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον κ. Σταύρο Μεσσήνη, για τον σχεδιασμό και εκτύπωση του περιοδικού. “Ο Σταύρος σχεδίασε, φιλοτέχνησε και έβαλε την δική του σφραγίδα στο φετινό περιοδικό. Η συνεργασία μαζί του σ’όλο το διάστημα της προετοιμασίας ήταν αποτελεσματική και εποικοδομητική. Τον ευχαριστούμε για αυτή την καινοτομία στην εμφάνιση και σχεδιασμό του περιοδικού μας,” είπε.

Τις ευχαριστίες της εξέφρασε ακόμα και προς το τυπογραφείο Hellas Printing και τον κ. Πολ Ιακωβάκη για την “επαγγελματική συνεργασία και για την επιμελημένη εκτύπωση του καινούργιου και εντυπωσιακού περιοδικού”.

Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τους χορηγούς του περιοδικού με την υποστήριξη των οποίων έγινε πραγματικότητα:

• Νίκο Ανδριανάκο, Milemaker Petroleum
• Πολ Ιακωβάκη – Hellas Printing
• Ντίνο Τουμάζο- Agora/Dialogue
• Τάσο και Ματούλα Δουρβατζίδη-Κalimera Kids, Omiros College
• Βλάση Μαυραγάνη – Mavraganis Greek school

“Ιδιαίτερα ευχαριστούμε θερμά τον Γενικό Διευθηντή της εταιρίας Milemaker Petroleum, κ. Νίκο Ανδριανάκο και τα μέλη της οικογενείας του για την μεγάλη τους προσφορά όσον αφορά στην έκδοση του περιοδικού μας. Η χειρονομία τους δείχνει άλλη μία φορά την συμμετοχή τους στην εξέλιξη του πολιτισμού και της γλώσσας μας στην Αυστραλία. Ο κ. Ανδριανάκος μας έχει υποστηρίξει στην έκδοση του περιοδικού και κατά το παρελθόν. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ καθώς και την συζυγό του την κ. Ανθή Ανδριανάκου,” τόνισε.

Ευχαρίστησε ακόμα τους Δρα Χρήστο Φίφη, Δρα Ανθή Μπαλτατζή και την κ. Άντρια Γαριβάλδη για την συμμετοχή τους στην κριτική επιτροπή του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, γιά τον πολύτιμο χρόνο τους, και το ενδιαφέρον που έδειξαν για το Διαγωνισμό, καθώς και την κ. Καίτη Αρώνη για τον συντονισμό του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού.

Συνεχάρη ακόμα όλους όσους έλαβαν μέρος στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό και τους κάλεσε να συνεχίσουν να συμμετέχουν και στο μέλλον.

“Η επιθυμία μας είναι να ενθαρρύνουμε όλο και περισσότερους να παίρνουν μέρος στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό. Συγχαίρω επίσης εκείνους που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό και τους εύχομαι να μας παρουσιάσουν ακόμη ανώτερες συγγραφικές και ποιητικές δημιουργίες”, είπε.

Ευχαρίστησε επίσης όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Παναρκαδικού Συλλόγου Μελβούρνης και Βικτωρίας «Ο Κολοκοτρώνης», που “πρόθυμα πάντοτε παρέχουν τις αίθουσες του κτιρίου του Συλλόγου για τις συνεδριάσεις και για τις εκδηλώσεις του Συνδέσμου”.

Τις ευχαριστίες της εξέφρασε και προς τα παροικιακά μέσα ενημέρωσης (Νέος Κόσμος, Τα Νέα, SBS, 3ZZZ, 3ΧΥ, TGANews.com) για τη συνεχή προβολή και φιλοξενία στις σελίδες τους των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου.

Τέλος ιδιαίτερα ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες Ανθή Σιδηροπούλου και Ιάκωβο Παπαδόπουλο που διάνθισαν με τα τραγούδια και τη μουσική τους την εκδήλωση.

Ο Δρ Χρήστος Φίφης
Την παρουσίαση του περιοδικού έκανε ο Δρ Χρήστος Φίφης ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στον Δρ Θανάση Σπηλιά και στο έργο του, υπογραμμίζοντας την προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα και ιδιαίτερα στην Ελληνο-Αυστραλιανή λογοτεχνία, επισημαίνοντας ότι έπαιξε ρόλο πρωταγωνιστικό στα παροικιακά χετικά με θέματα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά.

Σημείωσε ότι επέβλεψε και έλαβε μέρος σε ομάδες εκπόνησης αναλυτικών προγραμμάτων για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία. Με σπουδές στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθήνας και αργότερα μεταπτυχιακές σπουδές στην Αυστραλία, δίδαξε αρχικά στα «εθνικά» ελληνικά σχολεία (Αρχαία και Νέα Ελληνικά), διορίστηκε στη Μέση Εκπαίδευση και διετέλεσε Σύμβουλος Ελληνικών στο Υπουργείο Παιδείας της Βικτωρίας. Ακολούθησε η καριέρα του στην Τριτοβάθμεια Εκπαίδευση με θέσεις στο Victoria College και Πανεπιστήμιο Deakin ως λέκτορας ελληνικών σπουδών και αργόγερα ως επίκουρος καθηγητής και Διευθυντής Τομέα Μεσογειακών και Μεσανατολικών Σπουδών. Τελευταία του θέση ήταν στο πανεπιστήμιο La Trobe όπου δίδαξε Aρχαία Ελληνικά και Νέα Ελληνικά. Σε μικρά διαστήματα προσέφερε επίσης τις υπηρεσίες του στα Πανεπιστήμια Monash, RMIT , και Melbourne.

Ο Δρ Σπηλιάς έχει δημοσιεύσει πολλές λογοτεχνικές μελέτες σε διάφορα φιλολογικά περιοδικά (ανάμεσα σ΄ αυτά στο περιοδικό “Αντίποδες”) και έχει επιμεληθεί ποικίλες εκδόσεις με πανεπιστημιακούς συνεργάτες του. Εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά σε παροικιακές εκδηλώσεις λογοτεχνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.Τα ενδιαφέροντά του κινούνται κυρίως στο χώρο της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, της ελληνοαυστραλιανής λογοτεχνίας και της κυπριακής λαϊκής ποίησης.

Αναφερόμενος σε μια πτυχή της προσφοράς του Δρα Θανάση Σπηλιά, ο Δρ Φίφης τόνισε τα ακόλουθα:
«Στον ερευνητικό τομέα, ο Θανάσης διακρίθηκε στο χώρο της μελέτης της Ελληνικής πεζογραφίας, στο χώρο της παροικιακής έρευνας με την ανθολογία Reflections που προετοίμασε με τον Σταύρο Μεσσήνη και άλλους το 1988, με τη συμμετοχή του στη συντακτική επιτροπή του τόμου Παρουσία το 2009 και επίσης με τη συμμετοχή του στη μετάφραση του Ερωτόκριτου στα Αγγλικά με τον καθηγητή Στάθη Γκόντλετ και τον Δρα Gavin Betts. Όπως σημειώνει και ο Σταύρος Μεσσήνης στο χαιρετισμικό του σχόλιο για το Θανάση Σπηλιά, που δημοσιεύεται στο παρόν τεύχος, ο Γκοφ Ουίτλαμ που παρουσίασε το Reflections στο Σίδνεϊ, χαρακτήρισε τον τόμο ως σύμβολο του πολυπολιτισμού της Αυστραλίας».

Ο Δρ Φίφης επίσης επισήμανε το πολυσχιδές έργο και την πολυπολιτιστική καριέρα του Δρα Αριστείδη Παραδείση (1923- 2005). Ο Δρ Παραδείσης γεννήθηκε στην Κίνα (όπου εκ Χίου Σμυρνιός πατέρας του είχε πάει το 1900 και ασχολήθηκε με το εμπόριο μεταξωτών, ενώ η μητέρα του Αδαμαντία Κοσμάτου είχε γεννηθεί στην Αίγυπτο με καταγωγή τη Κεφαλονιά). Με σπουδές σε γαλλόφωνο πανεπιστήμιο στη Σαγκάη και στο Πανεπιστήμιο Λονδίνου, δίδαξε σε κολλέγια στην Κίνα και στην Αίγυπτο πρίν έρθει στην Αυστραλία το 1949. Από τότε δίδαξε αγγλικά και γαλλικά σε σχολεία και πανεπιστήμια στην Τασμανία και στην Μελβούρνη, αποπερατώνοντας τις ματαπτυχιακές του σπουδές. Ειδικά στο Πανεπιστήμιο La Trobe, από το 1967 έως το1985 δίδαξε Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Λογοτεχνία, Γαλλική Γλώσσα και Λογοτεχνία και Ισπανική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Αναγνωρίστηκε ως ειδικός μελετητής των έργων του Balzac , Saint-Exupéry και Perez Galdos.

Ο Δρ Παραδείσης δημοσίευσε έξι ποιητικές συλλογές, συνέβαλλε ποιήματα και διηγήματα σε δάφορα βιβλία και περιοδικά (και κατά καιρούς στους ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ) και το είναι γνωστός για μυθιστόρημά του Dragonsleep (New York, Vantage press, 1995). Ποιήματά του συμπεριλαμβάνονται στο 61ο τεύχος των ΑΝΤΙΠΟΔΩΝ.

«Ο Παραδείσης είναι, αυτό που λέμε, γέννημα και θρέμμα της Ελληνικής Διασποράς. Γεννήθηκε το 1923 στο Chefoo, τώρα Yantai της Βόρειας Κίνας, από γονείς που μετανάστευσαν στην Κίνα από τη Σμύρνη και την Αίγυπτο. Σπούδασε στη Σαγκάι και το 1947 αναγκάστηκε να μεταναστεύσει με την οικογένειά του στην Αίγυπτο και από εκεί στην Αυστραλία το 1949. Ήταν ένας πολύγλωσσος συγγραφέας και δάσκαλος, ένας Έλληνας της διασποράς που λάτρευε την Ελλάδα αλλά ποτέ δεν την επισκέφτηκε», είπε.

Ο Δρ Φίφης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:
«Αξίζει να διαδώσουμε όλοι το περιοδικό σε όλα τα στρώματα της παροικίας, και στην παλιά γενιά και στις αυστραλογεννημένες γενιές. Είναι ένα υπέροχο λογοτεχνικό και πολιτιστικό περιοδικό και έχει μια αξιόλογη και περήφανη πορεία. Η πορεία αυτή συνεχίζεται».

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ΛΟγοτεχνικού ΔΙαγωνισμού. Σχετικό άρθρο και φωτογραφίες ΕΔΩ.

Την εκδήλωση διάνθισαν με την εξαίρετη μουσική τους η Ανθή Σιδηροπούλου και ο Ιάκωβος Παπαδόπουλος, ενώ το πρόγραμμα παρουσίασε ο Γιάννης Ιωάννου.