Select Page

Στην κατάμεστη από ομογενείς αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου Ιθακήσιων έγινε την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, το Πνευματικό Μνημόσυνο για τα 10 χρόνια από το θάνατο του αείμνηστου Στάθη Ραυτόπουλου στις 5 Νοεμβρίου 2003.

Πάνω από 230 ομογενείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών για να τιμήσουν τη μνήμη ενός από τους σκαπανείς της παροικίας μας, ο οποίος για δεκαετίες είχε διακριθεί σε ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, ψυχαγωγικών και επιχειρησιακών δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο του Πνευματικού Μνημόσυνου έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου του Κυριάκου Αμανατίδη με τίτλο «Στάθης Ραυτόπουλος ΜΒΕ – Ένας σύγχρονος Οδυσσέας στους Αντίποδες».

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο κ. Παναγιώτης Παξινός, Γραμματέας του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου Ιθακησίων, ο οποίος εκτέλεσε καθήκοντα Τελετάρχη.

Ο κ. Παξινός αναφέρθηκε σε κάποια περιστατικά από τη ζωή του Στάθη Ραυτόπουλου, τα οποία δημιούργησαν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα για την εξέλιξη του προγράμματος που θα ακολουθούσε.

Χαιρετισμούς έδωσαν οι Πρόεδροι/αντιπρόσωποι των έξι παροικιακών οργανισμών που συνεργάσθηκαν για τη διοργάνωση της εκδήλωσης με την ακόλουθη σειρά: Αντώνης Δρακόπουλος, Λεωνίδας Βλαχάκης, Σπύρος Ρομποτής, Καίτη Αλεξοπούλου και Θύμιος Χαραλαμπόπουλος.

Την παρουσίαση του βιβλίου του Κυριάκου Αμανατίδη «Στάθης Ραυτόπουλος ΜΒΕ – Ένας σύγχρονος Οδυσσέας στους Αντίποδες», έκανε ο εκπαιδευτικός, και παροικιακός παράγοντας Γιώργος Πάγκαλης, με μια σφαιρική, και εμπεριστατωμένη, προσέγγιση στο περιεχόμενό του. Συμπερασματικά ο κ. Πάγκαλης παρατήρησε πως:

«Εάν λοιπόν θα έπρεπε να βγάλουμε ένα σύντομο συμπέρασμα από το πρώτο και το δεύτερο κεφάλαιο, θα λέγαμε ότι ο Κυριάκος Αμανατίδης μάς προσφέρει το βιβλίο του όχι μόνον σαν μια αφήγηση της ατομικής ζωής του βιογραφούμενου, αλλά και σαν γνωστικό εργαλείο, γιατί ο Κυριάκος Αμανατίδης, με την ικανότητα του ασκημένου τεχνίτη, δεν περιορίζεται μόνον στην αφήγηση της πλούσιας σε εμπειρίες ζωής του Στάθη Ραυτόπουλου ή στην απλή παρουσίαση των ποιημάτων του, αλλά με δεξιοτεχνία, όπου χρειάζεται, πλουτίζει την ύλη του με επιπρόσθετες πληροφορίες, σκέψεις, σχόλια, εκτιμήσεις για τη ζωή και τα ποιήματα του βιογραφούμενου».

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου τα παιδιά του Στάθη και της Κασσιανής, Σπύρος και Leah, μίλησαν για τον πατέρα τους, και στη συνέχεια η κ. Ρένα Φραγκιουδάκη διάβασε αντιπροσωπευτικά ποιήματα του Στάθη, ενώ η σύζυγος του Στάθη, κ. Κασσιανή Ραυτοπούλου, και η λογοτέχνιδα Ντίνα Αμανατίδου, διάβασαν κάποια από τα λυρικά ποιήματα του Στάθη, καθώς και δικά τους ποιήματα αφιερωμένα στον Στάθη.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Κυριάκος Αμανατίδης, αναφέρθηκε στα Απομνημονεύματά του, που ο Στάθης έθεσε στη διάθεσή του, τα οποία αποτέλεσαν την πρωτογενή πηγή για τη συγγραφή του βιβλίου.

«Ο Στάθης Ραυτόπουλος, από το 1943 που εξέδωσε την πρώτη ποιητική του συλλογή στην Μελβούρνη, με τίτλο «Ελευθερίας Απάνθισμα», μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα, βρέθηκε στο επίκεντρο της επιχειρηματικής, πολιτιστικής, πνευματικής, καλλιτεχνικής, εθνικής και κοινωνικής κίνησης στο πλαίσιο της ομογένειας της Μελβούρνης, και γενικότερα της Αυστραλίας. Δεν γνωρίζω άλλον ομογενή που να έχει αναπτύξει μια τόσο μακρόχρονη, πολυσχιδή και σημαντική δραστηριότητα», παρατήρησε ο Κ. Αμανατίδης.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές για τη διοργάνωση του Πνευματικού Μνημόσυνου και για την προώθηση του βιβλίου για τον Στάθη Ραυτόπουλο, καθώς και τα Μέσα Ενημέρωσης για την προβολή του.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον χαρισματικό μουσικοσυνθέτη Χρήστο Ιωαννίδη, ο οποίος τραγούδησε το τραγούδι «Το Μέλλον μου», με στίχους του Στάθη και μελοποίηση από τον ίδιο τον Χρήστο, το οποίο είχε κερδίσει το Πρώτο Βραβείο ως σύνθεση και ως στίχοι στο Φεστιβάλ Τραγουδιού το 1978.

Έτσι έκλεισε μια συγκινητική εκδήλωση για τον αείμνηστο Στάθη Ραυτόπουλο, μια από τις πιο χαρισματικές μορφές της ομογένειας της Αυστραλίας.

– Κυριάκος Αμανατίδης