Select Page

Ο Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Μελβούρνης δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως εξάλλου υποδηλώνεται και από την επωνυμία του. Παράλληλα με την έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού «Αντίποδες», τη διοργάνωση ετήσιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, την παρουσίαση βιβλίων ομογενών, τις διαλέξεις με θέματα που καλύπτουν πτυχές των ελληνικών γραμμάτων και του ελληνικού πολιτισμού, από το 2011 έχει διευρύνει και τις δραστηριότητές του στο χώρο των Καλών Τεχνών, με την ετήσια έκθεση «Antipodean Palette» στην αίθουσα «Steps Gallery», Lygon St., Μελβούρνη.

2014-08-29 11.07.47a 2014-08-28 23.28.18a 2014-08-29 11.17.51a 2014-08-30 14.25.53a 2014-08-30 14.26.05a 2014-08-30 14.27.06a

Φέτος ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος έδωσε μια νέα διάσταση στην προβολή των Καλών Τεχνών, με την Έκθεση Τέχνης της 1ης Γενιάς, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν την Παρασκευή, 29 Αυγούστου, και παρέμεινε ανοικτή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 30 – 31 Αυγούστου, στο κτίριο του Παναρκαδικού Συλλόγου, «Ο Κολοκοτρώνης», 570 Victoria St., North Melbourne.

Η καλλιτέχνιδα Ανθή Σιδηροπούλου, με το τραγούδι και την κιθάρα της, έδωσε και μουσικό χρώμα στα έργα εικαστικής τέχνης.

Η έκθεση αυτή έδωσε την ευκαιρία σε όσους την επισκέφθηκαν όχι μόνο να δουν και να θαυμάσουν τα έργα ζωγραφικής των συμπατριωτών μας, αλλά και να γνωρίσουν, και να συγχαρούν, τους δημιουργούς τους.

Δεδομένου ότι οι ερασιτέχνες ζωγράφοι δεν θα είχαν τη δυνατότητα να προβάλουν τα έργα τους στην ομογένεια από μόνοι τους, η πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συνδέσμου να διοργανώσει την Έκθεση θα λειτουργήσει ως κίνητρο και σε άλλους συμπατριώτες μας να λάβουν μέρος σε παρόμοιες μελλοντικές εκθέσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συνδέσμου, με Πρόεδρο την ακαταπόνητη κ. Καίτη Αλεξοπούλου, είναι άξιο συγχαρητηρίων που έχει συμπεριλάβει και τις Καλές Τέχνες στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Συνδέσμου.

Όταν λάβουμε υπόψη πως πολλές εκδηλώσεις πλαισιώνονται και από μουσικά προγράμματα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, συμβάλλει στην προβολή των εν γένει πολιτισμικών δραστηριοτήτων της ομογένειας της Αυστραλίας.

Θα κλείσω την αναφορά στην Έκθεση Τέχνης 1ης Γενιάς με αποσπάσματα από το καλωσόρισμα της Προέδρου του Πολιτιστικού Συνδέσμου, κ. Καίτης Αλεξοπούλου, στα εγκαίνια της Έκθεσης, την Παρασκευή 29 Αυγούστου.

{…} Η επιτυχία της έκθεσης ζωγραφικής «Antipodean Palette» 2014, που οργανώθηκε από τον Ελληνο-Αυστραλιανό Πολιτιστικό Σύνδεσμο Μελβούρνης (ΕΑΠΣΜ) για τους επαγγελματίες ζωγράφους, δημιούργησε μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής σε μελλοντικές τέτοιες εκθέσεις κυρίως από ερασιτέχνες ζωγράφους της πρώτης γενιάς. Ο ΕΑΠΣΜ για να ικανοποιήσει την επιθυμία των ταλαντούχων αυτών συμπατριωτών μας, οι οποίοι έχουν έμφυτο το ταλέντο της δημιουργίας, αλλά ποτέ δεν είχαν την ευκαιρία και τον τρόπο να το παρουσιάσουν δημόσια, οργανώνει Έκθεση Τέχνης της 1ης Γενιάς.

{…} Στην Έκθεση συμμετείχαν οι: Μαίρη Γιαβάσογλου, Λίτσα Γκόγκα, Βακίνα Παναγιωτίδη, Μιχάλης Σχίζας, Μαρία Τσαλαμαντρή, Ελένη Χαραλάμπους, Νεόφιτος Χαραλάμπους, Ξενοφών Χαρλάμωφ.

{…} Η παρούσα έκθεση μας δίνει μιαν άλλη «εικόνα» της παροικίας μας, η οποία δείχνει ότι μερικά από τα μέλη της για χρόνια, συστηματικά και επιμελημένα, παράγουν αξιόλογα δημιουργήματα…

{…}Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δ.Σ. του Παναρκαδικού Συλλόγου «Ο Κολοκοτρώνης» για την ευγενική παραχώρηση αυτής της θαυμάσιας αίθουσας, και ιδιαίτερα τα μέλη του Νίκο Μαλλιάρα και Γεώργιο Πολλάλη για την βοήθειά τους και το ενδιαφέρον τους να ετοιμάσουμε την αίθουσα σήμερα. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Σούλα και Θέο  Μανταλβάνο για την θαυμάσια πρόσκληση που σχεδιάσανε αφιλοκερδώς.

Χωρίς την Βάση Πέτρου, τι θα κάναμε; …Σ’ ευχαριστούμε Βάση για όλες τις προετοιμασίες που έχεις κάνει. Ευχαριστούμε την Ανθή Σιδηροπούλου που δέχθηκε, για άλλη μια φορά, αφιλοκερδώς, να χρωματίσει την γιορτή μας με τις μελωδικές νότες της.

{…}Μια τέτοια εκδήλωση δεν θα ήταν πραγματοποιήσιμη χωρίς την συμπαράσταση και έμπρακτη υποστήριξη όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Τους ευχαριστώ θερμά για την συμμετοχή τους σ’ αυτό το γεγονός και τους εύχομαι να είναι πάντα υγιείς και να συνεχίσουν το έργο τους με τον Σύνδεσμο. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω την Θάλεια Άντριους και την Μαίρη Ραφαήλ που βοηθήσανε την Βάση με την ανάρτηση των έργων σήμερα.

Στη συνέχεια η κ. Αλεξοπούλου ευχαρίστησε όλα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και τους φιλότεχνους ομογενείς που παρευρέθηκαν στο άνοιγμα της πρώτης Έκθεσης Τέχνης 1ης Γενιάς.

– Κυριάκος Αμανατίδης