Select Page

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η παρουσίαση του περιοδικού τέχνης και πολιτισμού «Αντίποδες» (τεύχος 63), που εκδίδει ο Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Μελβούρνης (ΕΑΠΣΜ) ανελλιπώς από το 1974.

Η παρουσίαση έγινε την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, σε μία υπέροχη και χαρούμενη εκδήλωση στην αίθουσα δεξιώσεων του Παναρκαδικού Συλλόγου Μελβούρνης «Ο Κολοκοτρώνης», όπου και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και απονεμήθηκαν τα βραβεία και οι έπαινοι στους επιτυχόντες του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού 2017, που διοργάνωσε ο ΕΑΠΣΜ.

Το περιοδικό «Αντίποδες» παράλληλα με τις αξιόλογες συνεργασίες που περιέχει συμπεριλαμβάνει πολλά έργα ζωγραφικής γνωστών καλλιτεχνών της παροικίας που πήραν μέρος στην Έκθεση Τέχνης, «Antipodean Palette» που οργανώνει κάθε χρόνο ο ΕΑΠΣΜ, με μεγάλη επιτυχία στο STEPS GALLERY.

Το εξώφυλλο του περιοδικού με έργο του Σταύρου Μεσσήνη από τη σειρά Poetics: Mediated Memories

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, η κ. Γεωργία Νικολαΐδου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης του Ελληνικού Προξενίου στην Μελβούρνη, ο Καθηγητής Βρασίδας Καραλής, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ο Καθηγητής Νίκος Παπαστεργιάδης, από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, o κ. Κυριάκος Αμανατίδης, Επίτιμος Πρόεδρος του ΕΑΠΣΜ, πολλοί Ακαδημαϊκοί, μέλη της Κριτικής Επιτροπής, πολλοί λογοτέχνες, καλλιτέχνες, φίλοι και άνθρωποι των γραμμάτων. Την εκδήλωση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου, Γιάννης Γεωργίου.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Καίτη Αλεξοπούλου καλοσώρισε τους παρευρισκομένους και αναφερόμενη στη νέα έκδοση του περιοδικού τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το λογοτεχνικό περιοδικό «Αντίποδες», εκδίδεται και κυκλοφορεί για 44 συνεχή χρόνια, χαρακτηριστικό σημείο της συνέχισης της πολιτισμικής παρουσίας και δημιουργίας της παροικίας μας στην Αυστραλία. Η ιστορική διαδρομή του δικαιώνεται από τον χρόνο ως ένα βασικό βήμα του Ελληνισμού της Αυστραλίας. Στα χρόνια αυτά της κυκλοφορίας του το περιοδικό Αντίποδες όχι μόνο υλοποιεί τους στόχους που είχαν τεθεί το 1974, αλλά και τους διευρύνει εν όψει των καινούργιων αναγκών της ομογένειας στο χώρο των γραμμάτων και των καλών τεχνών, καθώς και των δημογραφικών αλλαγών, για να είναι το περιοδικό προσιτό, και να ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα της εκάστοτε γενιάς. Η διατήριση και ο σεβασμός στην ποιότητα και την διαχρονικότητα της ύλης του, του προσδίδουν μιά ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα περιοδικά του είδους του στην οικουμενικότητα του Ελληνισμού

“Η φετινή έκδοση του περιοδικού είναι αφιερωμένη στον διακεκριμένο Καθηγητή Βρασίδα Καραλή, ο οποίος διατηρεί την έδρα του Sir Nicholas Laurantus στο Πανεπιστήμιο του Sydney, διδάσκοντας την Ελληνική γλώσσα και Βυζαντινές σπουδές. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο είναι πολυσύνθετο και πολυδιάστατο. Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση από την Αγγλική και Ελληνική γλώσσα, έχει εκδόσει βιβλία στην Αγγλική γλώσσα και έχει δημοσιεύση αμέτρητες μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά στην Αγγλική και Ελληνική γλώσσα. Περισσότερες πληροφορίες για το ογκώδες έργο του Καθηγητή Βρασίδα Καραλή αναφέρεται στη Ελληνική και Αγγλική στο περιοδικό μας.”

Συνεχίζοντας η πρόεδρος του ΕΑΠΣΜ ευχαρίστησε τα μέλη του Δ.Συμβουλίου του Συνδέσμου για την προσφορά τους στον οργανισμό, λέγοντας πως μια τέτoια εκδήλωση δεν θα ήταν πραγματοποιήσιμη χωρίς την συμπαράσταση και έμπρακτη υποστήριξη όλων.

Από την πλευρά της, η κ. Νικολαΐδου, συνεχάρη τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο για το έργο που επιτελεί στο χώρο των γραμμάτων και των καλών τεχνών με συνέπεια και υπευθυνότητα από το 1970. Αναφερόμενη στο περιοδικό Αντίποδες, η κ. Νικολαΐδου τόνισε πως συμβάλλει τα μέγιστα στην καλλιέργεια και προβολή της ελληνο-αυστραλιανής λογοτεχνίας.

Το περιοδικό παρουσιάστηκε από τον διακεκριμένο Καθηγητή Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Μελβούρνης κ. Νίκο Παπαστεργιάδη. Ο καθ. Παπαστεργιάδης στην ανάλυσή του εξέφρασε τον θαυμασμό του για την εμφάνιση, το μέγεθος, την ποιότητα και το περιεχόμενο του περιοδικού, χαρακτηρίζοντας την έκδοση ως “υπέροχη”. Με τον ίδιο τόνο αναφέρθηκε στο έργο και τους σκοπούς του Συνδέσμου και συνεχάρη τα μέλη του Δ.Σ. για την συνεχη τους προσφορά και δράση στην ομογένια. Ειδικότερα έδωσε έμφαση στους σκοπούς του Συνδέσμου που μεταξύ των άλλων είναι και ο συγκερασμός (confluence) του Ελληνικού και Αυστραλιανού Πολιτισμού, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενος στον τιμώμενο καθ. Βρασίδα Καραλή τον συνεχάρη για την διάκριση που του έδωσε ο ΕΑΠΣ και επαίνεσε το ογκώδες έργο του στην Ελληνική και Αγγλική λογοτεχνία και για το μακροχρόνιο διδακτικό του έργο.

Στην συνέχεια ο Καθηγητής Βρασίδας Καραλής συγκινημένος ευχαρίστησε το Δ.Σ. του ΕΑΠΣ για την αναγνώριση του έργου του και την αφιέρωση του περιοδικού σε αυτόν, το οποίο είναι, όπως είπε, ένα από τα μακροβιότερα και τα αντιπροσωπευτικότερα περιοδικά της λογοτεχνικής και πολιτισμικής εξέλιξης της Ελληνικής Διασποράς.

Χαρακτηριστικό ήταν ότι τόσο στην εκδήλωση όσο και στο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό συμμετείχαν και πολλοί νέοι.

Στο εξώφυλλο του περιοδικού παρουσιάζεται έργο του Σταύρου Μεσσήνη από τη συλλογή του Poetics: Mediated Memories που εκτέθηκε στην έκθεση εικαστικών τεχνών Antipodean Palette 2017 του Συνδέσμου, τον Αύγουστο, στην γκαλερί steps Gallery της Μελβούρνης.

Λογοτεχνικός Διαγωνισμός, 2017
Ο ετήσιος λογοτεχνικός διαγωνισμός έχει γίνει θεσμός πλέον για τον ΕΑΠΣ, αφού διενεργείται ανελλιπώς από το 1980 και δίνει τη δυνατότητα στους λογοτέχνες από την Αυστραλία να συμμετάσχουν με έργα τους στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα.
Η κ. Αλεξοπούλου, συντονίστρια του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού παρουσίασε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού:

Ποίηση Ελληνική γλώσσα
Α΄ Βραβείο: Καλώς όρισες στη ζωή μου έρωτα – Γεράσιμος Μ. Λυμπεράτος (το βραβείο επιχορηγείται από τον Ελληνο- Αυστραλιανό Πολιτιστικό Σύνδεσμο εις μνήμην του αείμνηστου ποιητή Δημήτρη Τσαλουμά)
Β΄ Βραβείο: Χαϊκού Δευτερολέπτων – Μπέτη Μεσσάζου
Γ΄ Βραβείο: Ειρήνη σε Σταυρώσανε – Αγγελική Βογδάνη
Έπαινος: Η Πένα της Καρδιάς- Χριστίνα Σοϊταρίδη

Πεζό Ελληνική γλώσσα
Α΄ Βραβείο: Απόλεια Μνήμης – Τριαντάφυλλος Καπουκρανίδης ( το Βραβείο επιχορηγείται από τα Εκπαιδευτήρια Όμηρος, Βικτωρίας)
Β΄ Βραβείο: Αυτό Ήταν – Γεράσιμος Μ. Λυμπεράτος,
Γ΄ Βραβείο: Η Φυγή – Αριστοτέλης Ανδρούτσος

Poetry in English
1st Prize: She was as real as I am – Monika Athanasiou (this award has been proudly sponsored by Paul and Connie Gregory)
2nd Prize: Visions– Stephanie Dimopoulos
3rd Prize: Wellspring of My Life – Salome Argyropoulos

Short Story in English
1st Prize: Angels Can Fly – Dione Toukalas (this award has been proudly sponsored by the GACL)
2nd Prize: Time Bubble Protocol – George Athanasiou
3rd Prize: The Amulet – Μaria Papageorgiou

One Act Play in English
Special Commendation: Crone – Elena Carapetis

Panel of Judges
Coordinator: Cathy Alexopoulos, OAM, (President GACL)
Members:
Dr Tina Giannoukos (poet, writer and researcher)
George Mouratidis (Academic, poet)