Ο Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Μελβούρνης στηρίζει την προσπάθεια ενδυνάμωσης του Τμήματος Νεοελληνικών στο Πανεπιστήμιο Monash προσφέροντας χρηματικό ποσόν για τρεις υποτροφίες σε ισάριθμους φοιτητές. Η κίνηση είχε αρχίσει πέρυσι όταν σε συνεργασία με την υπεύθυνη του Τμήματος Κλασσικών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Monash Δρα Εύα Αναγνώστου-Λαουτίδου, ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος βρέθηκε στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να κάνει γνωστό ότι αποφάσισε να προσφέρει υποτροφίες σε φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου που θα αριστεύσουν στο μάθημα των Νεοελληνικών.
Την Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011, σε μια σεμνή, αλλά σημαντική, εκδήλωση, η οποία έγινε σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Monash στο Κλάϊτον, βραβεύτηκαν με τις υποτροφίες, κατά σειρά βράβευσης, οι φοιτητές Δημήτρης Τσέλιος, Ουίλλιαμ Κύρου και Βάλερι Φαρνέλλ.
Στην εκδήλωση εκ μέρους του Ελληνο-Αυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου παραβρέθηκαν η πρόεδρος κ. Καίτη Αλεξοπούλου, η αντιπρόεδρος κ. Καίτη Αρώνη και ο ταμίας κ. Κώστας Δημαράς, ενώ από το πανεπιστήμιο παραβρέθηκε η υπεύθυνη του Τμήματος Κλασσικών και Νεοελληνικών Σπουδών, Δρ Εύα Αναγνώστου-Λαουτίδου, και ο καθηγητής των φοιτητών κ. Αλέξανδρος Γιανναδάκης, ο οποίος είναι αποσπασμένος από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας. Παρόντες ήταν, επίσης, η λογοτέχνης κ. Λούλα Παπαζώη, και ο κ. Δημ. Τσουκνίδας, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών (από την Ελλάδα, ο οποίος επισκέπτεται τη Μελβούρνη), καθώς και ο εκπρόσωπος του Γραφείου Εκπαίδευσης του Προξενείου κ. Κώστας Ταούλας.
Η κ. Καίτη Αλεξοπούλου χάρισε στους τιμώμενους φοιτητές τα τεύχη των δύο τελευταίων χρόνων του λογοτεχνικού περιοδικού Αντίποδες, ενώ ο κ. Τσουκνίδας τους χάρισε καρφίτσες πέτου της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.
Όπως είχε τονιστεί και πέρυσι, ο Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος πιστεύει ότι απλές και αθόρυβες κινήσεις σαν αυτή βοηθούν στην περαιτέρω προώθηση των Ελληνικών σε πανεπιστημιακό επίπεδο, δημιουργώντας κίνητρο για τους ελληνικής καταγωγής φοιτητές να σπουδάσουν και την ελληνική γλώσσα, κάτι το οποίο απαιτείται ιδιαίτερα σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι τα Νεοελληνικά επανήλθαν στο Πανεπιστήμιο Monash πέρυσι μετά από δεκάχρονη σχεδόν απουσία.
Μια επαναφορά που οφείλεται εν πολλοίς στο δυναμικό Σύνδεσμο Ελλήνων Φοιτητών Monash που οργάνωσε τις απαραίτητες κινητοποιήσεις και ενέργειες, διάρκειας 2,5 περίπου χρόνων, που απέδωσαν, τελικά, τους πολυπόθητους καρπούς.
Να υπενθυμιστεί, επίσης, ότι το πρόγραμμα εξακολουθεί να υποστηρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να τονωθεί και προωθηθεί η ελληνική γλώσσα στην ελληνοαυστραλιανή παροικία.
Έτσι, από πέρυσι, οι φοιτητές και φοιτήτριες που φοιτούν και θα περατώνουν το πρόγραμμα θα είναι σε θέση να εγγράφονται στο πρόγραμμα των μεταφραστών.
Ευελπιστούμε ότι παρόμοιες κινήσεις θα βρουν μιμητές από άλλους παροικιακούς φορείς.
– Στη φωτογραφία μας από αριστερά η πρόεδρος του Ελληνο-Αυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου κ. Καίτη Αλεξοπούλου, η αντιπρόεδρος κ. Καίτη Αρώνη, η Βάρελι Φαρνέλλ, ο Ουίλιαμ Κύρου, ο Δημήτρης Τσέλιος, η υπεύθυνη του Τμήματος Κλασσικών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Monash Δρ Εύα Αναγνώστου-Λαουτίδου και ο ταμίας του Ελληνο-Αυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου κ. Κώστας Δημαράς