Select Page

Αγαπητοί φίλοι και φίλες-Μέλη του Συνδέσμου, αρκετοί από εσάς έχουν ήδη παραβρεθεί σε κάποιες από τις πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις του Συνδέσμου μας απ’ τις αρχές του 2014. Με το δεύτερο αυτό Ενημερωτικό μας Δελτίο θέλουμε να σας πληροφορήσουμε εγκαίρως για τις προσεχείς εκδηλώσεις μας για να μπορέσετε να κανονίσετε το πρόγραμμά σας.

Ο νέος ιστότοπος του Συνδέσμου μας

Ο Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος ανανεώνει την παρουσία του στο διαδίκτυο μέσω του νέου του ιστότοπου http://www.gacl.com.au/. Mε αναβαθμισμένη σύγχρονη αισθητική και μοντέρνα δομή, ο νέος ιστότοπος δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να ενημερωθούν για τον Σύνδεσμο και την πολυετή δράση του και για τις δραστηριότητές του, μέσω μιας ενδιαφέρουσας, συναρπαστικής, και φιλικής προς το χρήστη περιήγησης.

Με γρήγορο και απλό τρόπο, ο επισκέπτης δύναται να αντλήσει πληροφόρηση σχετικά με την πορεία του Συνδέσμου από την ίδρυσή του το 1970 μέχρι σήμερα, τις δραστηριότητές του, τις εκδόσεις του και τη συμβολή του στα λογοτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα της ομογένειας στην Αυστραλία και όχι μόνο.

Ο ιστότοπος συντίθεται από πλούσιο περιεχόμενο και ιστορικό φωτογραφικό υλικό, καθώς και ειδικό κατάλογο έργων των μελών του που θα ανανεώνεται συνέχεια. Μέσα από ειδικές σελίδες, οι οποίες μοιράζονται τα ίδια χαρακτηριστικά και τον ίδιο σχεδιασμό, παρουσιάζονται μεταξύ άλλων η ιστορία του Συνδέσμου, πληροφορίες για τις εκδόσεις του, για το Λογοτεχνικό Διαγωνισμό και την Έκθεση “Antipodean Palette” που διοργανώνει. Επίσης στο ενημερωτικό τμήμα παρουσιάζονται πληροφορίες για εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Συνδέσμου καθώς και ειδικό ημερολόγιο εκδηλώσεων. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στα μέλη να ανανεώσουν τη συνδρομή τους online ή και σε ενδιαφερόμενους να γραφτούν μέλη με μεγάλη ευκολία.

Σημειώνεται ότι για τον σχεδιασμό του νέου ιστότοπου ακολουθήθηκαν τα πρότυπα του Responsive Web Design, που προσφέρει τη μέγιστη συμβατότητα μέσω mobile phones, συσκευών iPads και tablets, και έγινε χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών (cascading menu, mega menu, parallax, κ.λπ), ώστε η νέα ιστοσελίδα να προσφέρει ευκολία στην πλοήγηση και διαδραστικότητα στη χρήση.

Ο νέος ιστότοπος του Συνδέσμου συμβάλλει στην ανανεωμένη εικόνα του, υποστηρίζει τις σημαντικές δραστηριότητες και το έργο του και ταυτόχρονα αξιοποιεί τις δυνατότητες που προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προβολή τους, με ειδικούς λογαριασμούς Facebook (facebook.com/gaclmelbourne)  και Twitter (twitter.com/gaclmelbourne) τους οποίους σας συνιστούμε να ακολουθήσετε (follow ή like).

Η αναμόρφωση και ο σχεδιασμός του νέου ιστότοπου του Συνδέσμου πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Messinis-Art, με βασικό γνώμονα τις αξίες του Συνδέσμου σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τάσεις.

Ο ιστότοπος θα λειτουργήσει από τις 10 Μαΐου 2014.

Στον νέο ιστότοπο του Συνδέσμου πρόκειται να υπάρχει και το ειδικό τμήμα Books &More, στο οποίο κατά το πρώτο στάδιο θα παρουσιάσουμε τελευταίες εκδόσεις βιβλίων μελών. Οσοι ενδιαφέρονται να συμπεριληφθεί σταδιακά και το δικό τους βιβλίο, θα πρέπει να μας στείλουν ηλεκτρονικά τα ακόλουθα και με τη σειρά που τα αναφέρουμε:

 • Εξώφυλλο του βιβλίου (high resolution jpeg or pdf file στις φυσικές διαστάσεις του βιβλίου)
 • Κύριος τίτλος του βιβλίου
 • Όνομα συγγραφέα
 • Κατηγορία βιβλίου (Μυθιστόρημα, Διηγήματα, Ποίηση, Θεατρικό έργο, Μελέτη κ.λπ.)
 • Εκδοτικός οίκος
 • Έτος έκδοσης
 • ISBN
 • Τιμή πώλησης
 • Διάθεση: Εμέιλ ή ταχυδρομική διεύθυνση
 • Μία παράγραφο, συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα
 • Μία παράγραφο, συνοπτική περιγραφή του βιβλίου

ΕΠΙΣΗΣ:

Στο ειδικό τμήμα “LINKS” θα παρουσιάσουμε τις διευθύνσεις ιστοσελίδων μελών μας συνοδευόμενο από το όνομα του μέλους. Παρακαλούμε όπως μας στείλετε με εμέιλ, το όνομα και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας σας, για να τα καταχωρήσουμε σταδιακά στη νέα ιστοσελίδα. Εμέιλ:  infogaclm@gmail.com

 

1. Παρουσιάσεις- Εκδηλώσεις 2014

–  Σάββατο 17 Μαΐου και ώρα 3.00 μ.μ. θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Φλόγες στο Νερό, Δάκρυα στη Θάλασσα» του καθηγητή Δρ. Κωνσταντίνου Αρώνη,  στην Ποντιακή Κοινότητα, Μελβούρνης και Βικτωρίας, 345 VictoriaSt., Brunswick. Το βιβλίο θα παρουσιάσει η καθηγήτρια και συγγραφέας, Κωνσταντίνα Ντούνη και η  δημοσιογράφος Κλαίρη Γαζή. Συντονιστής του προγράμματος θα είναι ο Ελληνιστής, Κυριάκος Αμανατίδης.

– Από 22 Μαΐου  μέχρι 1 Ιουνίου,  ο Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Μελβούρνης οργανώνει Ομαδική Έκθεση Τέχνης Antipodean Palette” 2014 στο Steps Gallery, 62 Lygon Street, Carlton, συνεχίζοντας τον στόχο τουνα παρουσιάσει την εργασία δώδεκα καλλιτεχνών, που ασχολούνται και εκφράζονται με διάφορες εικαστικές τέχνες, όπως ζωγραφική, σχέδιο, χαρακτική, φωτογραφία, γλυπτική, κεραμική και ψηφιακή τέχνη. Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014, 6.30 μ.μ.από τον Καθηγητή κ. Νίκο Παπαστεργιάδη, στον εκθεσιακό χώρο “Steps Gallery”, που βρίσκεται στη διεύθυνση 62 Lygon Street, Carlton. Το πρόγραμμα θα διανθίσουν με μουσική το υπέροχο ντουέτο «PolyXeni» παρουσιάζοντας δημοφιλή Ελληνικά τραγούδια.

– Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα οργανώσουμε:-

 • Βιβλιοπαρουσίαση: Το Σάββατο 24 Μαΐου, στις 4.00 μ.μ.στο Steps Gallery, 62 LygonStreet, Carlton, θα γίνει μια Ποιητική Γνωριμία στο λογοτεχνικό έργο του ΄Ελληνα ποιητή  Σπύρου Καραμούντζου  και παρουσίαση της μεταφρασμένης στα Αγγλικά ποιητικής συλλογής «PoetGarden».  Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής θα γίνει από τον συμπάροικο λογοτέχνη Δημήτρη Τρωαδίτη και η αναφορά στο έργο του λογοτέχνη θα γίνει από τον δημοσιογράφο Κώστα Παϊβανά. Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση που δεν πρέπει να χάσει κανείς.
 • Ποιητικό Απόγευμα: Την Κυριακή 25 Μαΐου, στις 4.30 μ.μ., στο Steps Gallery, 62 Lygon Street, CarltonΣτο πλαίσιο της ‘Εκθεσης διοργανώνεται το δίγλωσσο Ποιητικό Απόγευμα “Μεταμόρφωσις”, στο οποίο θα αναφερθούν 8 Ελληνο-Αυστραλοί ποιητές της παροικίας για τη δουλειά τους και θα απαγγείλουν ποιήματά τους. Θα έχουμε την τιμή να μας μιλήσει για το έργο της η διάσημη, Αυστραλή ποιήτρια, Judith Rodriguez και θα μας απαγγείλει ποιήματά της.
 • Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης: Η Έκθεση AntipodeanPalette 2014 θα λειτουργεί καθημερινά από 10.00 π.μ.- 4.00 μ.μ.

– Κυριακή 22, Ιουνίου, 2014, και ώρα 3.00 μ.μ. θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της  Κάλλης Καραγιάννη, με τίτλο «Η Δύναμη της Αγάπης» στην αίθουσα της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους, 420 Church Rd., Templestowe. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο γνωστός σε όλους μας Eλληνιστής, Κυριάκος Αμανατίδης και τελετάρχης θα είναι η λογοτέχνης, Ιωάννα  Λιακάκου.

– Κυριακή 31, Aυγούστου, 2014, και ώρα  3.00 μ.μ. θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Ευχές, Αναθεματισμοί και Εξορκισμοί» του Δημήτρη  Πρωτοψάλτη  (Jim Saltis) από κοινού με την Ε.Ε.Α.Μ.Α. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Stars International, 1C Bell Street, Preston.Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο γνωστός σε όλους μας ποιητής και ζωγράφος κ. Νίκος Νομικός.

– Κυριακή 14, Σεπτεμβρίου, 2014, και ώρα 3.00 μ.μ. θα γίνει η παρουσίαση των 2 ποιητικών συλλογών της Ντίνας Αμανατίδου, στην αίθουσα του Παναρκαδικού Συλλόγου, 570 Victoria St., North Melbourne, (2ος όροφος).  Περισσότερες πληροφορίες θα λάβετε στο επόμενο ενημερωτικό δελτίο του Συνδέσμου.

– Κυριακή 5, Οκτωβρίου, 2014 και ώρα 3.00 μ.μ. θα γίνει η παρουσίασητου ετήσιου δίγλωσσου λογοτεχνικού περιοδικού «Αντίποδες» τεύχος 60 και τα αποτελέσματα του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, στην αίθουσα του Παναρκαδικού Συλλόγου, 570 Victoria St., NorthMelbourne, (2ος όροφος). Περισσότερες πληροφορίες θα λάβετε στο επόμενο ενημερωτικό δελτίο του Συνδέσμου.

 

2. Περιοδικό «ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ» Τεύχος 60, 2014

Το 60ό τεύχος του Λογοτεχνικού Περιοδικού «Αντίποδες» θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2014, με τιμώμενο πρόσωπο τον αείμνηστο Πλούταρχο Δεληγιάννη. Ο Πλούταρχος ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου, καθώς και ο πρώτος Γραμματέας του. Παρέμεινε υποστηρικτής στους σκοπούς του Συνδέσμου και για πολλά χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες του  από διάφορες θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το τεύχος αυτό θα περιλαμβάνει έργα λογοτεχνών και καλλιτεχνών-μελών του Συνδέσμου μας. Οι λογοτεχνικές συμμετοχές των μελών μας στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα θα συμπεριλαμβάνει ποιήματα, διηγήματα, στοχασμούς, μελέτες, δοκίμια, βιβλιοκριτικές, κλπ. Τα έργα που θα υποβληθούν να είναι αυθεντικά και  να μην έχουν δημοσιευτεί ή προωθηθεί σε άλλους φορείς.

Λογοτεχνικά έργα που ξεπερνούν τα καθορισμένα για κάθε κατηγορία όρια, όπως παρουσιάζονται παρακάτω, θα απορρίπτονται αυτομάτως πριν καν το περιεχόμενό τους αξιολογηθεί από την Συντακτική Επιτροπή.

Ποιήματα: 100 στίχοι (γραμμές).  Διηγήματα και δοκίμια: 2000 λέξεις. Στοχασμοί: 800 λέξεις.  Μελέτες: 2000 λέξεις.  Βιβλιοκριτικές: 1000 λέξεις.

Ως προθεσμία υποβολής των έργων ορίστηκε η 26η Ιουνίου, 2014.

Οι συνεργασίες μπορούν να αποστέλλονται ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Greek-Australian Cultural League of Melbourne, University of MelbourneP.O. Box 4307, Parkville,Vic., 3052 και προτιμότερο σε ηλεκτρονική μορφή, στη διεύθυνση: gacl.editor@gmail.com

 

3. Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2014

Ο Σύνδεσμος διοργανώνει και φέτος τον ετήσιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν την ημέρα που θα κυκλοφορήσει το περιοδικό «Αντίποδες».

Ο Διαγωνισμός καλύπτει έργα γραμμένα στην Ελληνική ή Αγγλική γλώσσα, στις ακόλουθες κατηγορίες:  ποίηση, διήγημα και μονόπρακτο θεατρικό έργο.

 • Η αξιολόγηση θα είναι διαφορετική για την κάθε γλώσσα.
 • Οι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν μέρος σε μια ή όλες τις κατηγορίες, στην Ελληνική ή Αγγλική γλώσσα, με ένα μόνο έργο για κάθε κατηγορία.
 • Έργα που ξεπερνούν τα καθορισμένα για κάθε κατηγορία όρια μεγέθους, όπως παρουσιάζονται παρακάτω, θα απορρίπτονται αυτομάτως πριν καν σταλούν στην κριτική επιτροπή.
 • Ποίημα: 100 στίχοι (γραμμές), Διήγημα: 2000 λέξεις, Μονόπρακτο: 15 λεπτά (διάρκεια)
 • Tο έργο/έργα είναι αυθεντικό και δεν έχει δημοσιευτεί ή προωθηθεί σε άλλους φορείς.
 • Κάθε έργο θα υπογράφεται μόνο με ψευδώνυμο, θα είναι δακτυλογραφημένο και θα αποστέλλεται ταχυδρομικώς σε τέσσερα αντίτυπα τα οποία δεν επιστρέφονται.
 • Το ίδιο ψευδώνυμο πρέπει να χρησιμοποιηθεί για όλα τα έργα που υποβάλλονται από το ίδιο πρόσωπο.
 • Σε εσώκλειστο φάκελο πρέπει να υπάρχει συμπληρωμένη η αίτηση συμμετοχής, την οποία θα βρείτε στην τελευταία σελίδα αυτού του δελτίου.

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού θα ανακοινωθούν την ημέρα της κυκλοφορίας του περιοδικού Αντίποδες. Στα βραβευμένα έργα θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα. Τα έργα που θα πάρουν το πρώτο Βραβείο στην κάθε κατηγορία και στην καθεμιά από τις δύο γλώσσες θα δημοσιευθούν στο περιοδικό του Πολιτιστικού Συνδέσμου «Αντίποδες», τεύχος 60, 2014, που θα κυκλοφορήσει την ημέρα της απονομής των Βραβείων.

Οι συμμετοχές πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι τις 26 Ιουνίου 2014.

 Τα υποβληθέντα έργα να στέλνονται ταχυδρομικώς στο όνομα Greek-Australian Cultural LeagueofMelbourne και στη διεύθυνση University ofMelbourne, P.O. Box 4307, Parkville, Vic., 3052, Australia.

 

4. Ανανέωση Συνδρομής

Με την αρχή των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου μας για τη νέα χρονιά, πρέπει να σας υπενθυμίσουμε να ανανεώσετε την ετήσια συνδρομή σας, η οποία έχει ορισθεί στο ποσό των $25. Σχετική αίτηση θα βρείτε στο νέο μας ιστότοπο ΕΔΩ. Σας δίνετε να κατεβάσετε την ειδική φόρμα ανανέωσης ή να πληρώσετε online μέσω του λογαριασμούς σας PayPal ή με πιστωτική κάρτα. Μπορείτε επίσης να πληρώσετε τη συνδρομή σας μέσω διαδικτύου γράφοντας ως Reference το Surname σας και Membership.

Account name: Greek-Australian Cultural League of Melbourne
Bank Name: Commonwealth Bank
BSB: 063011.  AccountNumber:  00902863

Σε περίπτωση που πληρώσετε απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε με email στο infogaclm@gmail.com ότι πληρώσατε τη συνδρομή σας για να σας στείλουμε την απόδειξη.

Παρακαλούμε τα μέλη μας που δεν έχουν ακόμη ανανεώσει την ετήσια συνδρομή τους, να φροντίσουν να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα αυτή ώστε να μπορούν να προμηθευτούν το περιοδικό δωρεάν. Σημειώνεται, ότι ο Σύνδεσμος δεν έχει άλλους πόρους κάλυψης των λειτουργικών του εξόδων και έκδοσης του περιοδικού «ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ».  Ως εκ τούτου, η βιωσιμότητά του εξαρτάται από την συμπαράσταση των μελών του.

Καίτη Αλεξοπούλου (Πρόεδρος)
Καίτη Αρώνη (Γενική Γραμματέας)