Select Page

Παρουσία πολλών φίλων των γραμμάτων, έγινε την Κυριακή, 5 Οκτωβρίου, η παρουσίαση του λογοτεχνικού περιοδικού «Αντίποδες», τεύχος 60, που εκδίδει ο Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Μελβούρνης (ΕΑΠΣΜ) από το 1974.

Παράλληλα με τα λογοτεχνικά έργα και τις μελέτες στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, σε κάθε έκδοσή του το περιοδικό τιμά και έναν άνθρωπο των γραμμάτων, ομογενή ως επί το πλείστον, για τη συμβολή του/της στη διατήρηση, και προβολή, της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

Η έκδοση του 2014 των Αντιπόδων φιλοξενεί Αφιέρωμα στον αείμνηστο Πλούταρχο Δεληγιάννη, ο οποίος ήταν ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Συνδέσμου, και ο πρώτος Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου. Για σειρά ετών πρόσφερε τις υπηρεσίες του και από τη θέση του μέλους της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Αντίποδες, όταν άρχισε την κυκλοφορία του το 1974. Μάλιστα στο πρώτο τεύχος του περιοδικού ο Πλούταρχος έγραψε «Το ιδρυτικό και τα πεπραγμένα» του Πολιτιστικού Συνδέσμου.

Η σύζυγος του Πλούταρχου, Φρειδερίκη, τα παιδιά τους με τις συζύγους τους, η αδελφή του Ελισάβετ με το σύζυγό της Βασίλη, και άλλοι συγγενείς και φίλοι, παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του περιοδικού.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης, λογοτέχνιδα, πανεπιστημιακός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΑΠΣΜ, κ. Κωνσταντίνα Ντούνη, μετά το καλωσόρισμα και την ανακοίνωση του προγράμματος, κάλεσε την Πρόεδρο, κ. Καίτη Αλεξοπούλου, για μια έκτακτη ανακοίνωση.

Μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου με τον κ. Θόδωρο Μάρκο, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης. Η πρόεδρος κ. Αλεξοπούλου παραδίδει στον κ. Μάρκο την επιταγή

Μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου με τον κ. Θόδωρο Μάρκο, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης

Η κ. Αλεξοπούλου έκανε γνωστή την απόφαση του Δ.Σ. να προσφέρει το ποσόν των $2000 στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας για το νεόκτιστο «Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο», τα εγκαίνια του οποίου είχαν γίνει στις 21-9-2014. Όπως ανέφερε η κ. Αλεξοπούλου, στο παλιό κτίριο της Κοινότητας είχε γίνει η πρώτη συνάντηση ομογενών το 1970, στην οποία αποφασίσθηκε η ίδρυση του ΕΑΠΣΜ. Την επιταγή των $2000 παρέλαβε ο κ. Θεόδωρος Μάρκος, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο για τη γενναιοδωρία του, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ίδιος.

Στη συνέχεια η κ. Κ. Ντούνη κάλεσε τον Δρα Θανάση Σπηλιά, αφού προηγουμένως αναφέρθηκε στις πανεπιστημιακές του ιδιότητες, να κάνει την παρουσίαση του 60ού τεύχους του περιοδικού Αντίποδες.

Από την μεστή παρουσίαση του Δρα Θ. Σπηλιά παρατίθενται τα ακόλουθα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

{…} «Είναι αυτονόητο ότι κάθε περιοδικό – καθένα φυσικά στον τομέα του – λειτουργεί ως προπομπός στο χώρο που εκπροσωπεί. Στην παρούσα, βέβαια, περίπτωση, πρόκειται για λογοτεχνικό και μορφωτικό περιοδικό – όπως αναγράφεται στον υπότιτλο του εξωφύλλου. Έχουμε, επομένως, να κάνουμε κυρίως με το πεδίο της λογοτεχνίας: εδώ θα διοχετευτούν αρχικά τα αντιπροσωπευτικά κείμενα της ντόπιας λογοτεχνικής παραγωγής, εδώ θα καταγραφούν και θα δοθούν τα δείγματα γραφής, πριν ορισμένα από τα κείμενα αυτά πάρουν την οριστική μορφή ενός ευρύτερου αναγνώσματος.

{…} Είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν – και δημοσιευθεί στα τεύχη 27 και 28 – αποδελτίωση των μέχρι τότε δημοσιευμάτων στο περιοδικό. Εκτός από την καθιερωμένη στήλη Αντιποδικά, τις διάφορες Ανακοινώσεις και Διαφημίσεις κ.λπ., οι κύριες κατηγορίες που καταχωρήθηκαν ήταν: Ποίηση – Διήγημα – Μελέτη – Γνωμικός Λόγος – Βιβλιοκριτική – Σχόλιο.

Οι ίδιες κατηγορίες, στην ίδια περίπου ποσοτική αναλογία, επαναλαμβάνονται μέχρι και το παρόν τεύχος.

{…} Τεύχη του περιοδικού έχουν αφιερωθεί, στο παρελθόν, σε σημαίνοντα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και ατόμων της παροικίας. Το παρόν τεύχος, όπως σίγουρα γνωρίζετε, είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο Πλούταρχο Δεληγιάννη. Πέρα από την γενικότερη ανεκτίμητη προσφορά του Πλούταρχου Δεληγιάννη στην παροικία, αξιόλογη είναι και η συνεισφορά του στο Σύνδεσμο και στο περιοδικό ειδικότερα, κάτι που ακόμα και μια απλή φυλλομέτρηση των τευχών μπορεί να πιστοποιήσει».

DSC_7852DSC_7824DSC_7823DSC_7838DSC_7840DSC_7870

Στον δικό της χαιρετισμό, η κ. Καίτη Αλεξοπούλου, Πρόεδρος του ΕΑΠΣΜ, ευχαρίστησε τον Δρα Θανάση Σπηλιά για την παρουσίαση του περιοδικού Αντίποδες, αναφέρθηκε στο σκεπτικό για το Αφιέρωμα στον αείμνηστο Πλούταρχο Δεληγιάννη, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του λογοτεχνικού περιοδικού Αντίποδες για την υποβολή των έργων τους, τον Θεόδωρο και Σούλα Μανταλβάνου για τη σελιδοποίηση του περιοδικού, τον Εκδοτικό Οίκο «Ellicon Printers» για την εκτύπωση του περιοδικού, καθώς και τους δωρητές που συνέβαλαν στα έξοδα εκτύπωσης του περιοδικού. Ευχαρίστησε επίσης την Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού, καθώς και τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού για το θαυμάσιο έργο που επιτέλεσαν. Βέβαια ευχαρίστησε και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΑΠΣΜ για τη συμπαράσταση και συμβολή τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης, και την κ. Κωνσταντίνα Ντούνη για τον θαυμάσιο συντονισμό της όλης εκδήλωσης.

Η κ. Αλεξοπούλου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για τις ανακοινώσεις, και τους φίλους των γραμμάτων και τεχνών για την παρουσία τους.

Τέλος ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, δόθηκαν τα Βραβεία και οι Έπαινοι για τα έργα που διακρίθηκαν στις διάφορες κατηγορίες, και διαβάσθηκαν τα σχετικά ποιήματα, και αποσπάσματα από τα πεζογραφήματα.