Select Page

Μεγάλη επιτυχία εσημείωσε η παρουσίαση του λογοτεχνικού περιοδικού «Αντίποδες» τεύχος 58, που εκδίδει ο Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Μελβούρνης (ΕΑΠΣΜ) ανελλιπώς από το 1974.

Η παρουσίαση έγινε την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, σε μία υπέροχη και χαρούμενη εκδήλωση στο ανακαινισμένο χολ του Παναρκαδικού Συλλόγου Μελβούρνης «Ο Κολοκοτρώνης» όπου και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και απονεμήθηκαν τα βραβεία και οι έπαινοι στους επιτυχόντες του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, 2012.

Το φετινό τεύχος περιέχει και φιλοξενεί αφιέρωμα στην γνωστή καλλιτέχνιδα Ανθή Σιδηροπούλου για την προσφορά της στον Ελληνικό πολιτισμό στην Αυσταλία.

Το περιοδικό «Αντίποδες» παράλληλα με τις αξιόλογες συνεργασίες που περιέχει συμπεριλαμβάνει πολλά έργα ζωγραφικής γνωστών καλλιτεχνών της παροικίας που πήραν μέρος στην Έκθεση Τέχνης που οργάνωσε για δεύτερη φορά ο ΕΑΠΣΜ, με μεγάλη επιτυχία το Ιούλιο/Αύγουστο στο STEPS GALLERY.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Β’ Γραμματέας και Συντονιστής του περιοδικού «Αντίποδες», Γιώργος Βρακάς, ο οποίος με την ευφράδεια και την άνεση λόγου που τον διακρίνει, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ανεφέρθη περιληπτικά στο πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, η Πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη, κυρία Ελένη Λιανίδου, η κυρία Μαρία Βαμβακινού, βουλευτής της κοινοπολιτείας της περιοχής του Calwell, o κύριος Κυριάκος Αμανατίδης, Επίτιμος Πρόεδρος του ΕΑΠΣΜ, πολλοί συγγραφείς, ποιητές, καλλιτέχνες, φίλοι και άνθρωποι των γραμμάτων.

Στον χαιρετιμό της η Πρόεδρος του Συνδέσμου, κυριά Καίτη Αλεξοπούλου ευχαρίστησε την Πρόξενο κ. Ελένη Λιανίδου για τον χρόνο που διέθεσε να παραβρεθή, την κ. Μαρία Βαμβακινού η οποία με προθυμία δέχθηκε την παράκληση του Πολιτιστικού Συνδέσμου να παρουσιάσει το περιοδικό Αντίποδες, καθώς και όλους τους συντελεστές, άτομα και οργανισμούς, που συνέβαλαν στην κάλυψη των εκτυπωτικών εξόδων της έκδοσης του περιοδικού. Ακολουθεί απόσπασμα από τον χαιρετισμό της κ. Αλεξοπούλου:

«Το λογοτεχνικό περιοδικό «Αντίποδες»,  εκδίδεται και  κυκλοφορεί για τριάντα -οκτώ συνεχή χρόνια,  χαρακτηριστικό σημείο της συνέχισης της πολιτισμικής εμφάνισης και δημιουργίας της παροικίας μας στην Αυστραλία. Η ιστορική διαδρομή του δικαιώνεται από τον χρόνο ως ένα βασικό βήμα του Ελληνισμού της Αυστραλίας. Η συνέπεια στους σκοπούς του Ελληνο-Αυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου και o σεβασμός  στην ποιότητα και την διαχρονικότητα της ύλης του, του προσδίδουν μιά ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα περιοδικά του είδους του στην οικουμενικότητα του Ελληνισμού.

Κάθε χρόνο όταν εκδίδουμε το νέο περιοδικό τιμούμε και ένα  πρόσωπο που ασχολείται έμπρακτα με την υποστήριξη και διάδοση της πολιτιστικής λογοτεχνικής μας ταυτότητας στην Αυστραλία και αυτή η αναγνώριση προβάλλεται στο περιοδικό «Αντίποδες». Το περιοδικό φέτος είναι αφιερωμένο στήν καλλιτέχνιδα Ανθή Σιδηροπούλου για την προσφορά της στην συνέχιση και στην διεύρυνση  του Ελληνικού πολιτισμού στην παροικία μας. Για την συμμετοχή της στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και για την προσφορά στην Ελληνική νεολαία με την μουσική της και τα Ελληνικά τραγούδια. Η φωνή της Ανθής είναι παντού. Ακόμα και εκεί που δεν φτάνει η πέννα και η φωνή της πρώτης γενιάς. Η Ανθή, δεύτερης γενιάς παιδί είναι η αντιπροσωπευτική και η επιθυμητή συνέχεια της πρώτης γενιάς στην δεύτερη πατρίδα μας . Είναι ένας ταπεινός και αγαπητός άνθρωπος, γεμάτη καλωσύνη, ενεργητικότητα και πάντοτε πρόθυμη να βοηθήση άλλους συναδέλφους της και να προσφέρει όπου της ζητηθεί. Γαλουχημένη από Ελληνοπάτριδη οικογένεια μυήθηκε από μικρή ηλικία στον εθελοντισμό και πήρε όλα τα ψυχικά χαρίσματα και τα εφόδια για να συνεχίση αυτά που τις δίδαξαν οι γονείς της. Είναι ερμηνεύτρια του τραγουδιού που αγγίζουν τις ψυχές των ακροατών στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα. Οι πολυάριθμες διακρίσεις από την πολιτεία της Βικτωρίας και από παγκόσμιες οργανώσεις, μιλούν από μόνες τους για την αξία της προσφοράς της Ανθής στην κοινωνία μας… Μια τέτεια εκδήλωση δεν θα ήταν πραγματοποιήσιμη  χωρίς την συμπαράσταση και έμπρακτη υποστήριξη όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Τους ευχαριστώ θερμά για την συμμετοχή τους σ’αυτό το γεγονός και τους εύχωμαι να είναι πάντα υγιείς και να συνεχίσουν το έργο τους με τον Σύνδεσμο…»

Η κ. Λιανίδου συγχάρηκε τον ΕΑΠΣΜ για την μακροκρόνια προσφορά του στον Ελληνικό Πολιτισμό με την έκδοση του περιοδικού «Αντίποδες» και για το πολιτιστικό έργο του. Ετόνισε ότι οι σύγχρονες συγκυρίες μας καλούν να συνεχίσουμε να προωθούμε τον πολιτισμό  μας με στόχο πάντα να συμπεριλαμβάνουμε και τους νέους μας. Είναι οι νέοι που θα συνεχίσουν την εθνική μας υπόσταση  και τον πολιτισμό μας από την φθοροποιό καταναλωτική στάση της σύγχρονης κοινωνίας μας. Αναγνώρισε το έργο και επαίνεσε την Ανθή για την αξιόλογη προσφορά της μέσα από τη  μουσική της στον Ελληνικό πολιτισμό της Αυστραλία.

Ακολούθησε η παρουσίαση του περιοδικού από την κυρία Μαρία Βαμβακινού η οποία επαίνεσε τον Σύνδεσμο για την ποιότητα και την διαχρονικότητα  του περιοχομένου του περιοδικού. Θεώρησε την μακρόχρονη κυκλοφορία του περιοδικού πολύ σπουδαία διότι μέσα από τις σελίδες του αναδείχθησαν πολλοί γνωστοί συμπάροικοι λογοτέχνες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο της Ανθής την οποία γνωρίζει από πολλά χρόνια και συνέδεσε την επαγγελματική της σταδιοδρομία με τα διδάγματα που πήρε από τον αείμνηστο πατέρα της τον Θεόδωρο Σιδηρόπουλο. Tην συγχάρηκε για την αμέριστη προσφορά της στον εθελοντισμό, στην ψυχαγωγία  των ηλικιωμένων και την ανάμιξη στην Ελληνική νεολαία μέσα από την μουσική και τα τραγούδια της.

Λογοτεχνικός Διαγωνισμός
Ο ετήσιος λογοτεχνικός διαγωνισμός έχει γίνει θεσμός πλέον για τον ΕΑΠΣ, αφού διενεργείται ανελιπώς από το 1980 και παρέχει την ευκαιρία να λάβουν μέρος λογοτέχνες από την Αυστραλία και  όλο τον κόσμο στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, στην ποίηση, στο διήγημα και στο μονόπρακτο.

Η κ. Αλεξοπούλου, συντονίστρια του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων ανέφερε και τα εξής:

«Αυτό το χρόνο είχαμε πάρα πολλές συμμετοχές από την Ευρώπη, χάρη του διαδήκτιου και αναγκαστήκαμε να χωρήσουμε τον Διαγωνισμό της Ευρώπης σε τρία μέρη-ποίηση, πεζό λόγο, μονόπρακτο με διαφορετικά άτομα στις κριτικές επιτροπές. Συγκεκριμένα ελάβαμε: 100 ποιήματα,  45 πεζά, 24 μονόπρακτα στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα και 3 συμμετοχές που δεν μπορέσαμε να τις κατατάξουμε στις διαγωνιζώμενες κατηγορίες.

Τα έργα που ελήφθησαν από την Αυστραλία έδειξαν και  αυτά μιά αύξηση και στις δύο γλώσσες και πολλοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν μέρος για πρώτη φορά στον διαγωνισμό. Από την Αυστραλία υποβλήθηκαν 41 συμμετοχές σε όλες τις κατηγορίες.

Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι τα έργα που λάβαμε από τις διάφορες περιοχές δεν έδειξαν μόνο αύξηση στον αριθμό αλλά εσημειώσαμε μιά ικανοποιητική βελτίωση στο επίπεδο της λογοτεχνικής ποιότητας.

Το πρώτο έργο στην κάθε κατηγορία δομοσιεύεται στο περιοδικό «Αντίποδες», εκτός από το μονόπρακτο.

Ευχαριστώ και συγχαίρω όλους που έλαβαν μέρος στον Λογοτεχνικό διαγωνισμό και τους παρακαλώ να συνεχίσουν να συμμετέχουν και  στο μέλλον. Συγχαίρω επίσης εκείνους που ανεδείχθησαν στον διαγωνισμό και τους εύχομαι να επιτύχουν ακόμη ανώτερες συγγραφικές η ποιητικές δημιουργίες. »

Στην συνέχεια ευχαρίστησε τα άτομα που πήραν μέρος στις διάφορες κριτικές επιτροπές για το ενδιαφέρων και τον πολύτιμο χρόνο τους και εκάλεσε τους βραβευμένους λογοτέχνες που ήταν παρόντες να παραλάβουν τα Τιμητικά Διπλώματα και να διαβάσουν ένα μικρό απόσπασμα από το βραβευμένο έργο του.

Τα έργα που βράβευσαν οι κριτικές επιτροπές στις διάφορες κατηγορίες και τα ονόματα των βραβευμένων λογοτεχνών είναι τα ακόλουθα:

Αυστραλία/Australia                   
Ποίηση Ελληνική γλώσσα

Α΄ Βραβείο  Ξεχασμένα Όνειρα                                                 Γιώργος Στεργιόπουλος

Β΄ Βραβείο  Ζαχαράτες Σκέψεις                                               Χρήστος Ανταλής

Γ΄ Βραβείο   Η Πόλη                                                                    Γιώργος Γιαννής

ΠεζόΕλληνική γλώσσα

Α΄ Βραβείο  Λάβαμε…                                                              Ιωάννα Σταματέλου 

Β΄ Βραβείο  Το Βάθος της Ψυχής                                             Θέκλα Σκαρσέλλα

Γ΄ Βραβείο  Εν Ανθρώποις Ευδοκία                                      Χριστίνα  Ιατρού – Σοϊταρίδη

Poetry in English

1st Prize Prohoros in the Cave of the Apocalypse                 Jena Woodhouse

2nd Prize The Old World                                                              Paul Kiritsis

3rd Prize The Phoenix of Freedom                                             Stefanie Giannis

 Short Story in English

1st Prize    The Voyage South, To The End Of The World       Susan Metaxas                  

2nd Prize   Dandelions for Dinner                                             Kartia Κehagias

3rd Prize   Turbulence                                                                    Loula S. Rodopoulos

Ευρώπη/Europe
Ποίηση Ελληνική γλώσσα

Α΄ Βραβείο      Κερνάμε Καφέ…                                                Έλενα Σταύρου

Β΄ Βραβείο      Carpe diem                                                         Νεκταρία Μαραγιάννη

Γ΄  Βραβείο     Κρέμομαι Ανάποδα                                           Εύη Τανούδη

Έπαινος           Η Πέτρα                                                              Φίλιππος Γαλιάσος

Έπαινος          Ηλεκτροφόρα Σύρματα                                     Άννα Ιωαννίδου

Poetry in English

1st Prize    We are offering coffee…                                        Έλενα Σταύρου

2nd Prize   The House of Love                                                    ΑνδρομάχηΔιαμαντοπούλου 

3rd Prize    Image                                                                          Κώστας Μάρκου

Πεζό  Ελληνική γλώσσα

Α΄ Βραβείο     Στην Εντατική                                                    Ροδαμάνθη Θεοδωρακάτου

Β΄ Βραβείο     D.N.A η  « Η Επιστροφή του Ορέστη»         Τούλα Κακουλλή

Γ΄ Βραβείο     Επιστροφή στο χωριό                                       Ιορδάνης Κυριακίδης

 Έπαινος        Το Ταξίδι στην Πόλη                                          Ελένη Μουζουρά

Θεατρικό Μονόπρακτο

Α΄ Βραβείο         Ο Λαβύρινθος                                                Αμαλία Πικρίδου -Λούκα

Β΄ Βραβείο            Ψυχές                                                           Ιωάννης Σεϊτανίδης

Γ΄ Βραβείο            Κανείς δεν πάει πουθενά                         Ευτυχία Κανάρη

Έπαινος                  Σπίτι γεμάτο κόσμο                                 Λία Χατζοπούλου-Καραβία

Έπαινος                  Ο Καθηγητής                                            Πόλυ Χατζημανωλάκη

 

Στην συνέχεια ο κ. Βρακάς κάλεσε την τιμώμενη Ανθή Σιδηροπούλου η οποία συγκινημένη εξέφρασε τις ευχαριστίες προς τον Σύνδεσμο και την ευγνωμοσύνη  της προς όλους και όλες που μίλησαν, έγραψαν και εργάστηκαν για την αναγνώριση της προσφορά της στην ομογένεια. Συνοδευόμενη από τον ακούραστο και ταλαντούχο μουσικό Ιάκωβο Παπαδόπουλο ετραγούδησε δικά της και άλλων τραγούδια διανθίζοντας έτσι την εκδήλωση.

Ακολούθησε δεξίωση με εδέσματα, γλυκίσματα, τον καφέ και την φιλική συζήτηση.