Την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012, στο Μέγαρο του Ελληνικού Μουσείου “Ναυσικά Σταμούλη”, 280 William Street Μελβούρνη, και ώρα 6-8 μ.μ., σε μια σεμνή εκδήλωση, έγινε η παρουσίαση του Αγγλόγλωσσου βιβλίου της Αναστασίας Γκέσσα-Λιβεριάδη ‘The Lace Tablecloth’. Στην παρουσίαση παραβρέθηκε και σημαντικός αριθμός αγγλόφωνων, πρώην συναδέλφων, μαθητών και φίλων της Σούλας, κάνοντας έτσι το συγγραφικό της έργο γνωστό και σε αγγλόγλωσσους Αυστραλιανής προέλευσης.
Δίνοντας αρχή στην εκδήλωση η Τελετάρχης κυρία Καίτη Αλεξοπούλου, Πρόεδρος του Ελληνο-Αυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου Μελβούρνης έκανε μια συνοπτική αναφορά στο λογοτεχνικό έργο της συγγραφέως. Τόνισε ότι, όσο γνωρίζει η ίδια, η Σούλα Λιβεριάδη είναι η μόνη πρώτης γενιάς δίγλωσση Ελληνίδα μυθιστοριογράφος στην Βικτώρια, και μίλησε για το ήθος και την ανθρωπιά της συγγραφέως. Η παρουσιάστρια του βιβλίου, Διευθύντρια του Μουσείου κυρία Βίκη Γιαννουλάτου, Ελληνίδα τέταρτης γενιάς, έκανε μια σύντομη μνεία στο περιεχόμενο του βιβλίου, λέγοντας ότι η ζωντανή και ρεαλιστική εξιστόρηση προσώπων και γεγονότων στις σελίδες του την έκανε να ταυτίζεται με τις σκέψεις, τις εμπειρίες και τα συναισθήματα, και να αναγνωρίζει καταστάσεις που είχε ακούσει από άλλους μεγαλύτερούς της.
Το αγγλόγλωσσο βιβλίο ‘The Lace Tablecloth’ είναι ένα ξαναδουλεμένο στα αγγλικά βιβλίο της Σούλας, από το ελληνικό της βιβλίο «Τασία- μια ‘Προνομιούχα’ Ζωή» (Εκδόσεις Βάνια, Θεσ/νίκη 2008). Καθώς και το αγγλικό γράφτηκε από την ίδια, είχε την ελευθερία να κάνει αλλαγές στο περιεχόμενο, τον τίτλο όπως και το σχέδιο του εξωφύλλου.
Διαβάζοντας το βιβλίο, γραμμένο σε γλαφυρή και πειστική γλώσσα, γινόμαστε συνοδοιπόροι της ηρωίδας του Τασία, καθώς διασχίζει τα δικά της μονοπάτια από την παιδική ηλικία σε μια κλειστή κοινωνία, που προσπαθεί να προσαρμοστεί στις πιέσεις της γνωστής σε όλους μας προσφυγιάς, τους αντάρτες της αντίστασης και τη γερμανική κατοχή. Την ακολουθούμε στα μοναχικά χρόνια της εφηβείας σε παραπλήσια κωμόπολη για γυμνασιακές σπουδές, στην παραφροσύνη του εμφύλιου σπαραγμού, και στη δίνη του ξενιτεμού. Στην πορεία γνωρίζουμε τις ομορφιές του ελληνικού τοπίου, τα ήθη και έθιμα μιας περασμένης εποχής, την αληθινή ολέθρια ιστορία της Ελλάδος κατά τη μεγαλύτερη περίοδο του εικοστού αιώνα, μέσα από τα μάτια του απλού και εξαθλιωμένου επαρχιακού της πληθυσμού.
Είναι ένα βιβλίο που θα πρέπει να διαβαστεί από άτομα της δεύτερης και τρίτης γενιάς για να γνωρίσουν τις πραγματικές συνθήκες, κάτω από τις οποίες μεγάλωσαν και έζησαν οι γονείς τους ή οι παππούδες τους. Πρέπει επίσης να διαβαστεί από το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό της Αυστραλίας και άλλων λαών καθώς αναφέρεται στον αγώνα του απλού ανθρώπου, που βρέθηκε στα πλοκάμια του πολέμου και της ανέχειας, για επιβίωση, για αξιοπρέπεια και για πρόοδο.