Select Page

Σε μια υπέροχη εκδήλωση στο οίκημα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, την Κυριακή το απόγευμα, δεκάδες άτομα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Ιουστίνη Φραγκούλη και να ενημερωθούν για το έργο της. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αντίποδες και σε συνεργασία με τον Ελληνοαυστραλιανό Πολιτιστικό Σύνδεσμο και την Ενωση Ελλήνων Λογοτεχνών Αυστραλίας.

 

Για τη συγγραφέα και το έργο της μίλησαν η γενική πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη κ. Ελένη Λιανίδου, ο πανεπιστημιακός Δρ Αθανάσιος Σπηλιάς, η πρόεδρος του Ελληνοαυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου κ. Καίτη Αλεξοπούλου, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Αυστραλίας κ. Θύμιος Χαραλαμπόπουλος και ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Αντίποδες κ. Λεωνίδας Βλαχάκης.

 

Στη συγγραφέα αναφέρθηκε η κ. Λιανίδου λέγοντας πως πρόκειται για μια δυναμική παρουσία στα γράμματα και τις τέχνες με το μεγάλο και αξιόλογο έργο της. «Η Ιουστίνη Φραγκούλη είναι εξαίρετη δημοσιογράφος και ένα από τα πιο δυναμικά στελέχη της ομογένειας,» είπε χαρακτηριστικά.

 

«Η Φραγκούλη διακρίνεται για τρία πράγματα: Για το ήθος της, για την πίστη της στις αρχές και τις αξίες μας και για τη μεγάλη πνευματική της καλλιέργεια.»

 

Παράλληλα, τόνισε ότι η Φραγκούλη τόσο ως δημοσιογράφος όσο και ως συγγραφέας “υπηρετεί την πατρίδα μας στο εξωτερικό”. «Η παρουσία της εδώ στην Αυστραλία ελπίζω να είναι έναυσμα να ξεκινήσει μια συνεργασία με Ελληνες στον Καναδά και το Μόντρεαλ,» είπε, προσθέτοντας: «Ελπίζω, Ιουστίνη, να στείλεις εσύ το μήνυμα για αυτό που θα φέρει κοντά τους ομογενείς του Καναδά και του Μόντρεαλ με τους Ελληνες της Αυστραλίας.»

 

Από την πλευρά της η κ. Αλεξοπούλου καλωσόρισε την κ. Φραγκούλη στη Μελβούρνη, αναφερόμενη στο σπουδαίο και δημιουργικό της έργο.

 

Ο κ. Χαραλαμπόπουλος αναφέρθηκε στη λογοτεχνική δραστηριότητα των αποδήμων, λέγοντας ότι με το έργο τους έχουν «προικίσει την Ελλάδα».

Ανάλυση στο έργο της κ. Φραγκούλη έκανε ο πανεπιστημιακός Δρ Αθανάσιος Σπηλιάς, λέγοντας πως αν και διαμένει στο εξωτερικό, θεματολογικά το μέχρι τώρα έργο της τοποθετείται στην Ελλάδα και ότι η δημοσιογραφική της ιδιότητα παίζει σπουδαίο ρόλο σε αυτό.

“Ο δημοσιογράφος ασχολείται με το πραγματικό -αναζητεί με πάθος και μεράκι το γεγονός” είπε ο Δρ Σπηλιάς. “Ο μυθιστοριογράφος κινείται σε χώρο φανταστικό -ενδιαφέρεται για τη μυθοπλασία. Ιδού, λοιπόν, πού έγκειται η ιδιαιτερότητα στα μυθιστορήματα της Ιουστίνης: στην σύζευξη του πραγματικού με το μυθοπλαστικό -κάτι που εμπεριέχει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως και προκλήσεις και παγίδες.”

Σύμφωνα με τον Δρ Σπηλιά, με τη γυμνασμένη πέννα της, τη μορφική πληρότητα, τη δημιουργία χαρακτήρων, την ισορροπημένη εναλλαγή της αφήγησης και την οργάνωση της ύλης, η Ιουστίνη Φραγκούλη μας δίνει ένα άρτιο και σημαντικό έργο.

“Το έργο της Ιουστίνης καλύπτει ένα ευρύ ειδολογικό και θεματογραφικό φάσμα: συμπεριλαμβάνει το μυθιστόρημα, τη βιογραφία, ταξιδιωτικά, λογοτεχνία για παιδιά, ποίηση,” είπε.

Ειδικά για το νέο της μυθιστόρημα “Ερωτας στην ομίχλη” ο Δρ Σπηλιάς ανέφερε:

“Το μυθιστόρημα αυτό διαθέτει τα συστατικά ενός -εμπορικά τουλάχιστον- πετυχημένου έργου: τίτλος ελκυστικός, περιπέτεια, μυστήριο, έρωτας, θάνατος, ατμόσφαιρα, suspense. Όμως, τα σωστά υλικά δεν προεξοφλούν από μόνα τους την ποιότητα μιας τούρτας. Το αποτέλεσμα εξαρτάται κυρίως από την δεξιότητα του σεφ. Ή, για να έρθουμε στη δική μας περίπτωση, αυτό που μετράει περισσότερο είναι η γυμνασμένη πένα και η δυνατότητα επεξεργασίας και οργάνωσης του υλικού. Τα στέρεα υλικά, η συνύφανση δηλαδή της πλοκής με το ιστορικό γίγνεσθαι και την κοινωνική εξέλιξη της νεότερης Ελλάδας, που δοκιμάστηκαν με επιτυχία στα προηγούμενα μυθιστορήματα, παίζουν και στο εν λόγω έργο ρόλο σημαντικό. Επιπρόσθετα, εισερχόμαστε τώρα και στον αχανή και ασαφή χώρο της ψυχιατρικής και, γενικότερα, της ψυχολογίας, καθώς και της φιλοσοφίας. Ας σημειωθεί, έστω και επιγραμματικά, ότι οι πρόοδοι της έρευνας στον τομέα της ψυχολογίας έχουν δημιουργήσει μια νέα προοπτική της επιστήμης αυτής σε σχέση με τη λογοτεχνία. Από τη μια, η ψυχολογία θεωρεί την λογοτεχνία από μια συγκεκριμένη αναλυτική σκοπιά. Από την άλλη, τροφοδοτεί την λογοτεχνία θεματογραφικά, με την έννοια ότι αρκετοί συγγραφείς βασίζουν τα έργα τους σε, ή επηρεάζονται από διάφορες ψυχολογικές θεωρίες. Στο “Έρωτας στην ομίχλη” υπάρχουν αρκετά τέτοια σημεία στα οποία επικαλύπτονται ζητήματα λογοτεχνικής και ψυχολογικής υφής. Και είναι προς έπαινον της συγγραφέως το γεγονός ότι συν-διαλέχτηκε με τους ειδικούς για να εισέλθει στα μυστικά της επιστήμης.”

Με τη σειρά της η κ. Φραγκούλη ευχαρίστησε τους οργανισμούς που συνέβαλαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης και όλους όσους παρευρέθηκαν.

Δήλωσε εντυπωσιασμένη από την Αυστραλία και ιδιαίτερα από την ομογένεια.

«Ερχόμενη στην Αυστραλία είχα μια ασαφή εικόνα για τον Ελληνισμό της και τις πολυποίκιλες δραστηριότητές του σ΄αυτή την ήπειρο. Η άφιξή μας εδώ συνέπεσε με την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ του Σύνδεύ, όπου διαπίστωσα ότι ένα κύμα αμιγούς Ελληνικότητας διαπνέει τους Ελληνες στο σύνολό τους”, είπε. “Ενιωσα ότι μια άλλη πατρίδα έχει γεννηθεί και έχει επιβληθεί στην αυστραλιανή καθημερινή ζωή. Διαπίστωσα πως υπάρχουν ημερήσια σχολεία σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, ανακάλυψα πως υπάρχουν γηροκομεία και διαπίστωσα πως οι Ελληνικές κοινότητες του Σύδνεϋ και της Μελβούρνης κινούνται σε ένα πολιτιστικό επίπεδο που όμοιό της δεν γνωρίζει ο Ελληνισμός της Βόρειας Αμερικής. Αυτές είναι οι διαπιστώσεις μου από τις πρώτες εντυπώσεις και χαίρομαι ειλικρινά που η μακρινή Αυστραλία κρατάει μια τόσο ζωντανή και δυναμική ελληνική παροικία.»

Αναφερόμενη στο έργο της, αφού έκανε μια ανάλυσε σε κάθε ένα από τα μυθιστορήματά της, κατέληξε:

«Πολλές φορές κοιτώντας το έργο μου συνολικά αναρρωτιέμαι γιατί επιλέγω να μυθιστοριοποιήσω αληθινες ιστορίες που κρύβουν την περιπλάνηση του Ελληνα, την μετανάστευση, την ανθρώπινη οδύσσεια. Δε βρίσκω άλλη εξήγηση παρά μόνο ότι μπολιάστηκα από τα παιδικά μου χρόνια με την ιστορία της Οδύσσειας, της περιπέτειας, της μετανάστευσης. Για μένα οι περιπέτειες του Οδυσσέα χιλιοδιαβασμένες από τον φωτισμένο πατέρα μου κάθε βράδυ πριν από τον ύπνο ξυπνούσαν μέσα μου την αδήριτη ανάγκη γιά τα ταξίδια και την εξερεύνηση άλλων ξένων κόσμων.»

Όπως είπε σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι το δρόμο της ξενιτιάς είχαν πάρει και συγγενικά της πρόσωπα.

«Ημουν λοιπόν ψημένη με την ιδέα της φυγής, με το ταξίδι, με τη μετανάστευση.Ετσι όταν γνώρισα τον μετέπειτα συζυγό μου Θεόδωρο Αργύρη, μου φάνηκε φυσική η εκούσια προσφυγιά στον Καναδά κι ας παράτησα πατρίδα, οικογένεια και μια λαμπρή καριέρα. Αυτή η μετανάστευση, η περιπλάνηση, το ταξίδι είναι μέσα μου, κομμάτι αναπόσπαστο του εαυτού μου. Αυτές τις εμπειρίες μου μεταφέρω αοσπασματικά σε κάθε μου έργο, που αντικατοπτρίζει πλήρως τα κύτταρά μου, το μυαλό μου, την ψυχή μου. Εμαθα να ζώ στην ξενητειά κι ας επιστρέφω πολλές φορές το χρόνο στην πατρίδα. Εμαθα να αγαπώ τους δύο μου τόπους και να τους μεταφέρω με περηφάνεια στα γραπτά μου.

»Δε εννοώ να γράφω μέσα στις άσπρες μέρες του Μόντρεαλ χωρίς να ακουμπάω τη μνήμη μου στην χιλιόχρωμη Ελλάδα. Ούτε ξεχνώ τον πόνο της μετανάστευσης, την αγωνία της επιβίωσης, τη μετέωρη συνθήκη των δύο πατρίδων γιά τους Ελληνες μετανάστες. Πάντως, όση κι αν είναι η νοσταλγία για το γενέθλιο τόπο, ένα έχω να σας πώ: Εμείς οι μετανάστες είμαστε πλούσιοι σε εμπειρίες, χαλιβδωμένοι από την ανάγκη να πετύχουμε στους ξένους τόπους, συμβιβασμένοι με την ιδέα πως μπορεί να γείρουμε στην ξενητειά αφήνοντας την παρακαταθήκη μας στον τόπο της μετανάστευσης.»

Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Φραγκούλη αναφέρθηκε στις δύσκολες ημέρες που διέρχεται η Ελλάδα, τονίζοντας ότι η ομογένεια πρέπει να στηρίξει την πολύπαθη πατρίδα μας, προσθέτοντας: «Κανένας πολιτικός διασυρμός δεν θα κλονίσει την ελληνικότητά μας, οι συνθήκες οφείλουν να ηττηθούν κατά κράτος από την ιστορία και τους Ελληνες του κόσμου!»

Το παρόν τους στην εκδήλωση έδωσαν και οι Λευκαδίτες συμπατριώτες της κ. Φραγκούλη, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος κ. Σπύρος Ρομποτής και η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Λεφκαδιτών κ. Κλαίρη Γαζή.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η συγγραφέας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με συμπαροίκους,, να φωτογραφηθεί μαζί τους και να υπογράψει βιβλία της. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων της στην εκδήλωση, τα δώρισε την Κοινότητα Μελβούρνης.

Τέλος, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Αντίποδες κ. Λεωνίδας Βλαχάκης ευχαρίστησε την κ. Λιανίδου και όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης.